Всичко, което трябва да знаете
за лошия дъх 2
По-редки причини за лош дъх
Както споменахме по-рано, най-честата
причина за лош дъх е хигиената на
устната кухина, но и други ситуации
също могат да бъдат виновни.
По-редките причини за лош дъх включват:
Кетоацидоза:
Когато нивата на инсулин на човек с диабет
причина за лош дъх е хигиената на
устната кухина, но и други ситуации
също могат да бъдат виновни.
По-редките причини за лош дъх включват:
Кетоацидоза:
Когато нивата на инсулин на човек с диабет
са много ниски, телата им вече не могат да
използват захар и вместо това започват да
използват запаси от мазнини.
Когато мазнините се разграждат, кетоните
Когато мазнините се разграждат, кетоните
се произвеждат и натрупват.
Кетоните могат да бъдат отровни,
когато се намират в голям брой и
произвеждат характерна и неприятна
миризма на дъх.
Кетоацидозата е сериозно и потенциално
животозастрашаващо състояние.
Запушване на червата:
Дишането може да мирише на изпражнения,
ако е имало продължителен период на
повръщане, особено ако има
запушване на червата.
Бронхиектазия:
Това е дългосрочно състояние, при което
дихателните пътища стават по-широки от
нормалното, което позволява натрупване
на слуз, което води до лош дъх.
Аспирационна пневмония:
подуване или инфекция в белите дробове
или дихателните пътища поради вдишване
на повръщане, слюнка, храна или течности.
Симптоми:
Специфичната миризма на дъх може да варира
в зависимост от причината за проблема.
Най-добре е да помолите близък приятел
или роднина да прецени миризмата ви в устата,
тъй като може да бъде трудно да я оцените сами.
Ако няма никой, един от начините да проверите
миризмата е да оближете китката си,
да я оставите да изсъхне и след това да я помиришете.
Лошата миризма на тази област на китката
вероятно предполага, че имате халитоза.
Някои хора са загрижени за дъха си,
въпреки че може да имат слаба или
никаква миризма от устата.
Това състояние се нарича халитофобия
и може да доведе до натрапчиво поведение
за почистване на устата.
Домашни средства:
Устната хигиена е ключът към повечето
проблеми с лошия дъх.
Други промени в начина на живот и
домашните лекарства за лош дъх включват:
Измийте зъбите:
Не забравяйте да миете поне два пъти на ден,
за предпочитане след всяко хранене.
Конец:
Конецът намалява натрупването на хранителни
частици и плака между зъбите.
Четката почиства само около 60 процента
от повърхността на зъба.
Почистване на протези:
Всичко, което попадне в устата ви, включително
протези, мост или предпазител за устата,
трябва да се почиства ежедневно, както
се препоръчва.
Почистването предотвратява натрупването
и пренасянето на бактериите обратно
в устата.
Смяната на четката за зъби на всеки 2 до 3
месеца също е важна поради подобни
причини.
Четка на езика:
Бактериите, храната и мъртвите клетки често
се натрупват на езика, особено при пушачи
или тези с особено сухота в устата.
Скрепер за език понякога може да
бъде полезен.
Избягвайте сухота в устата:
Пийте много вода.
Избягвайте алкохола и тютюна, които
дехидратират устата.
Дъвченето на дъвка или смученето
на сладко, за предпочитане без захар,
може да помогне за стимулиране на
производството на слюнка.
Ако устата е хронично суха, лекарят може
да предпише лекарства, които стимулират
потока на слюнката.
Диета:
Избягвайте лука, чесъна и пикантната храна.
Захарните храни също са свързани с
лошия дъх.
Намалете консумацията на кафе и алкохол.
Яденето на закуска, която включва груби храни,
може да помогне за почистване на гърба на езика.
Ако миризмата на дъх продължава,
въпреки че контролира тези фактори,
се препоръчва дадено лице да посети лекар за
по-нататъшни изследвания, за да се изключат
други състояния.
Диагноза:
Често зъболекарят просто ще помирише
дъха на човек със съмнение за халитоза и ще
оцени миризмата по шестстепенна
интензивна скала.
Зъболекарят може да остърже гърба на
езика и да помирише остъргванията,
тъй като тази област често може да бъде
източник на аромата.
Съществуват разнообразни сложни детектори,
които могат по-точно да оценят миризмата.
Те включват следното:
Халиметър:
Това открива ниски нива на сяра.
Газова хроматография:
Този тест измерва три летливи сярни съединения:
водороден сулфид,
метилмеркаптан и диметилсулфид.
Тест BANA:
Това измерва нивата на специфичен ензим,
произведен от бактерии,
причиняващи халитоза.
Тест за бета-галактозидаза:
Установено е, че нивата на ензима
бета-галактозидаза корелират с
миризмата в устата.
След това зъболекарят ще може да
идентифицира вероятната причина
за лошия дъх.