Пропускане към основното съдържание

Кои храни са полезни за зъбите?

Кои храни са полезни за зъбите?


Малки корекции в диетата ви могат
 да имат голямо влияние върху здравето
 на устната кухина. 
По време на пандемията COVID-19 много хора
 са загрижени за поддържането на добро
 здраве на устната кухина и намаляването 
на нуждата им от допълнителни
 стоматологични назначения.
Като имате предвид кои храни ядете и
 кои избягвате, може да помогне да 
подобрите здравето на устната кухина.
Експертите казват, че трябва да се
 избягват сладките, преработени,
 кисели и високо въглехидратни храни
 без значителна хранителна стойност.
Вместо това се съсредоточете върху храни
 с високо съдържание на фибри и
 съдържащи важни хранителни вещества,
 от които се нуждае устата ви, като калций,
 фосфор и магнезий.
Животът на пандемията много от нас се 
чуди как пропускането на нормални срещи
 за зъби ще промени вероятността от появата
 на кухини, кървене на венците, 
орална млечница или други проблеми 
с устното здраве.
Ако обаче искате да знаете как да оптимизирате
 здравето си през устата по време на пандемията
 COVID-19, започнете с диетата си.
Зареждането с комфортна храна за съжаление 
не е най-добрият вариант за вашите
 зъби и венци.
За да изградите силни зъби, съсредоточете 
се върху храни с ниско съдържание на 
въглехидрати и захари, с високо съдържание
 на фибри и съдържащи важни хранителни 
вещества, от които се нуждае устата ви, 
като калций, фосфор и магнезий. 
Избягвайте сладките, преработени,
 кисели и високо въглехидратни храни
 без значителна хранителна стойност.
Нека да разгледаме пет храни, които 
активно ще насърчават здравето на устната
 кухина и пет, които ще увеличат 
вероятността ви от кухини, кървящи 
венци и чувствителни зъби.
Храни за ядене

1. Какаови зърна
Полифенолите в какаото успешно убиват
 бактериите, причиняващи кухина, и 
създават бариера между зъбите и плаката.
Шоколадът със сигурност е комфортна храна,
 но без добавено съдържание на захар,
 той може да помогне за предотвратяване
 на кухини, като поддържа някои орални
 бактерии под контрол и спира плаката 
да се образува върху зъбите.
А 2009 проучване показа, че полифенолите
 в какаото, както и някои такива в кафето 
и чая, успешно убиват бактериите,
 причиняващи кухина, и създават
 бариера между зъбите и плаката.
През 2019 г. изследователите откриха, 
че устата от какаово зърно се изплаква
унищожени S. mutans бактериите - тези, 
които са най-отговорни за кухините -
 еднакво добре се изписват и с вода
 за предписване. 
Дори по-добре, нямаше доказателства,
 че е взривил други полезни бактерии в
 устната микробиома.
Придържайте се към какаовите копчета или
 тъмния шоколад с много малко или без захар,
 тъй като допълнителните неща във вашия 
среден бар Snickers напълно ще 
противодействат на ползите от шоколада.

2. Млечни продукти, хранени с трева
Хранените с трева млечни продукти са 
с високо съдържание на витамин К2, 
който е важен за здравите зъби. 
Хранените с трева млечни продукти като 
сирене и масло са с високо съдържание
 на витамин К2, хранително вещество, 
което е жизненоважно за здравите зъби.
 Въпреки това, по-голямата част от световното 
население евероятно дефицит на витамин К2,
Докато всички други бозайници могат 
ефективно да преобразуват витамин К1 в К2 в храносмилателната система, 
хората нямат подходящия ензим, 
за да го направят.
И не минимизирайте значението на храненето
 с трева.
 Ензимът, който имат другите бозайници, 
се активира от хлорофила, така че животните, 
които живеят на зърно и царевица, 
вероятно няма да осигурят богат на
 витамин К2 продукт.
Други храни с високо съдържание на K2, 
които поддържат здравето на зъбите, 
включват натто, говеждо месо, пастет с 
гъши дроб, яйца и пилешки дробчета. 
Бонус: Много от тези храни също са с
 високо съдържание на фосфор, 
хранително вещество, за което 
зъбите жадуват.

3. Мазна риба
Мастната риба е с високо съдържание
 на витамин D, което може да помогне
 за намаляване на риска от кариес. 
Мастната риба е важен компонент от
 много модели на здравословна диета, 
тъй като тя е толкова богата на витамин D. 
Това хранително вещество е необходимо
 за почти всяка система на тялото,
 но едно от по-малко известните му 
предимства е способността му да 
намаляване на риска на кариес на зъбите.
Витамин D работи синергично с витамини
 А и К2, за да доставя калций до зъбите,
 укрепвайки емайла отвътре навън. 
Недостигът на някое от тези хранителни 
вещества може да доведе до 
отслабен емайл.
Мазната риба също е с високо съдържание
 на омега-3. 
Омега-3 мазнините поддържат здравето
 на венците и дори могат да помогнат
 предотвратяване и намаляване 
симптоми на пародонтит 
( заболяване на венците ), 
който засяга почти половината
 възрастни в САЩ.
С други думи, ако венците ви редовно 
кървят при четкане или косъм,
 помислете за увеличаване на приема
 на омега-3, за да намалите възпалението
 и кървенето.
Риба тон, скумрия, сьомга и пъстърва
 са някои от рибите с най-високо съдържание
 както на витамин D, така и на омега-3.

4. Листни зелени
Листните зеленина помагат на устата
 да произвежда повече бактерии, 
редуциращи нитрати и нитрити. 
Зелените са полезни пребиотици в устата,
 с които се хранят здравите орални бактерии. 
За разлика от храните с високо
 съдържание на въглехидрати, листните 
зеленина помагат на устата да произвежда 
повече бактерии, редуциращи нитрити. 
На свой ред, вашата уста и сърдечно-съдова
 система извлечете полза от увеличение
  в азотен оксид.
Не само листните зелени ще оставят
 зъбите ви да се чувстват по-чисти, но и
 активно ще подкрепят по-здравословен
микробиом за устната кухина .
По-тъмните листни зелени са най-добри
 за зъбите, тъй като те също са с високо
 съдържание на минерали, които вашите
 зъби усвояват по време на реминерализация,
 за да укрепят структурата им. 
Добри примери за тях са зеле, спанак,
 ряпа, швейцарско сирене и рукола.

5. Грейпфрут и портокали
И грейпфрутът, и портокалите съдържат
 високи нива на витамин С, 
който укрепва кръвоносните съдове
 и съединителните тъкани в устата.
Докато киселите храни могат да имат
 отрицателен ефект върху зъбите, грейпфрут,
 портокали и други цитрусови плодове
 всъщност могат да се възползват от здравето
 на устната кухина, когато се ядат умерено.
И грейпфрутът, и портокалите съдържат 
високи нива на витамин С, който укрепва 
кръвоносните съдове и съединителните 
тъкани в устата. 
Той забавя прогресията на възпалението
 на венците, което в противен случай би 
могло да доведе до заболяване на венците.
А 2005 проучване установяват, че само 
след 2 седмици ежедневна консумация
 на грейпфрут, участниците са подобрили 
нивата си на витамин С и са намалили 
кървящите венци.