Кои храни са полезни за зъбите?
Малки корекции в диетата ви могат
да имат голямо влияние върху здравето
на устната кухина.
По време на пандемията COVID-19 много хора
По време на пандемията COVID-19 много хора
са загрижени за поддържането на добро
здраве на устната кухина и намаляването
на нуждата им от допълнителни
стоматологични назначения.
Като имате предвид кои храни ядете и
Като имате предвид кои храни ядете и
кои избягвате, може да помогне да
подобрите здравето на устната кухина.
Експертите казват, че трябва да се
Експертите казват, че трябва да се
избягват сладките, преработени,
кисели и високо въглехидратни храни
без значителна хранителна стойност.
Вместо това се съсредоточете върху храни
Вместо това се съсредоточете върху храни
с високо съдържание на фибри и
съдържащи важни хранителни вещества,
от които се нуждае устата ви, като калций,
фосфор и магнезий.
Животът на пандемията много от нас се
Животът на пандемията много от нас се
чуди как пропускането на нормални срещи
за зъби ще промени вероятността от появата
на кухини, кървене на венците,
орална млечница или други проблеми
с устното здраве.
Ако обаче искате да знаете как да оптимизирате
Ако обаче искате да знаете как да оптимизирате
здравето си през устата по време на пандемията
COVID-19, започнете с диетата си.
Зареждането с комфортна храна за съжаление
Зареждането с комфортна храна за съжаление
не е най-добрият вариант за вашите
зъби и венци.
За да изградите силни зъби, съсредоточете
За да изградите силни зъби, съсредоточете
се върху храни с ниско съдържание на
въглехидрати и захари, с високо съдържание
на фибри и съдържащи важни хранителни
вещества, от които се нуждае устата ви,
като калций, фосфор и магнезий.
Избягвайте сладките, преработени,
кисели и високо въглехидратни храни
без значителна хранителна стойност.
Нека да разгледаме пет храни, които
Нека да разгледаме пет храни, които
активно ще насърчават здравето на устната
кухина и пет, които ще увеличат
вероятността ви от кухини, кървящи
венци и чувствителни зъби.
Храни за ядене
1. Какаови зърна
Полифенолите в какаото успешно убиват
Полифенолите в какаото успешно убиват
бактериите, причиняващи кухина, и
създават бариера между зъбите и плаката.
Шоколадът със сигурност е комфортна храна,
но без добавено съдържание на захар,
той може да помогне за предотвратяване
на кухини, като поддържа някои орални
бактерии под контрол и спира плаката
да се образува върху зъбите.
А 2009 проучване показа, че полифенолите
А 2009 проучване показа, че полифенолите
в какаото, както и някои такива в кафето
и чая, успешно убиват бактериите,
причиняващи кухина, и създават
бариера между зъбите и плаката.
През 2019 г. изследователите откриха,
че устата от какаово зърно се изплаква
унищожени S. mutans бактериите - тези,
които са най-отговорни за кухините -
еднакво добре се изписват и с вода
за предписване.
Дори по-добре, нямаше доказателства,
че е взривил други полезни бактерии в
устната микробиома.
Придържайте се към какаовите копчета или
Придържайте се към какаовите копчета или
тъмния шоколад с много малко или без захар,
тъй като допълнителните неща във вашия
среден бар Snickers напълно ще
противодействат на ползите от шоколада.
2. Млечни продукти, хранени с трева
Хранените с трева млечни продукти са
Хранените с трева млечни продукти са
с високо съдържание на витамин К2,
който е важен за здравите зъби.
Хранените с трева млечни продукти като
Хранените с трева млечни продукти като
сирене и масло са с високо съдържание
на витамин К2, хранително вещество,
което е жизненоважно за здравите зъби.
Въпреки това, по-голямата част от световното
население евероятно дефицит на витамин К2,
Докато всички други бозайници могат
Докато всички други бозайници могат
ефективно да преобразуват витамин К1 в К2 в храносмилателната система,
хората нямат подходящия ензим,
за да го направят.
И не минимизирайте значението на храненето
И не минимизирайте значението на храненето
с трева.
Ензимът, който имат другите бозайници,
се активира от хлорофила, така че животните,
които живеят на зърно и царевица,
вероятно няма да осигурят богат на
витамин К2 продукт.
Други храни с високо съдържание на K2,
Други храни с високо съдържание на K2,
които поддържат здравето на зъбите,
включват натто, говеждо месо, пастет с
гъши дроб, яйца и пилешки дробчета.
Бонус: Много от тези храни също са с
високо съдържание на фосфор,
хранително вещество, за което
зъбите жадуват.
3. Мазна риба
Мастната риба е с високо съдържание
Мастната риба е с високо съдържание
на витамин D, което може да помогне
за намаляване на риска от кариес.
Мастната риба е важен компонент от
Мастната риба е важен компонент от
много модели на здравословна диета,
тъй като тя е толкова богата на витамин D.
Това хранително вещество е необходимо
за почти всяка система на тялото,
но едно от по-малко известните му
предимства е способността му да
намаляване на риска на кариес на зъбите.
Витамин D работи синергично с витамини
Витамин D работи синергично с витамини
А и К2, за да доставя калций до зъбите,
укрепвайки емайла отвътре навън.
Недостигът на някое от тези хранителни
вещества може да доведе до
отслабен емайл.
Мазната риба също е с високо съдържание
Мазната риба също е с високо съдържание
на омега-3.
Омега-3 мазнините поддържат здравето
на венците и дори могат да помогнат
предотвратяване и намаляване
симптоми на пародонтит
( заболяване на венците ),
който засяга почти половината
възрастни в САЩ.
С други думи, ако венците ви редовно
С други думи, ако венците ви редовно
кървят при четкане или косъм,
помислете за увеличаване на приема
на омега-3, за да намалите възпалението
и кървенето.
Риба тон, скумрия, сьомга и пъстърва
Риба тон, скумрия, сьомга и пъстърва
са някои от рибите с най-високо съдържание
както на витамин D, така и на омега-3.
4. Листни зелени
Листните зеленина помагат на устата
Листните зеленина помагат на устата
да произвежда повече бактерии,
редуциращи нитрати и нитрити.
Зелените са полезни пребиотици в устата,
Зелените са полезни пребиотици в устата,
с които се хранят здравите орални бактерии.
За разлика от храните с високо
съдържание на въглехидрати, листните
зеленина помагат на устата да произвежда
повече бактерии, редуциращи нитрити.
На свой ред, вашата уста и сърдечно-съдова
система извлечете полза от увеличение
в азотен оксид.
Не само листните зелени ще оставят
зъбите ви да се чувстват по-чисти, но и
активно ще подкрепят по-здравословен
микробиом за устната кухина .
По-тъмните листни зелени са най-добри
По-тъмните листни зелени са най-добри
за зъбите, тъй като те също са с високо
съдържание на минерали, които вашите
зъби усвояват по време на реминерализация,
за да укрепят структурата им.
Добри примери за тях са зеле, спанак,
ряпа, швейцарско сирене и рукола.
5. Грейпфрут и портокали
И грейпфрутът, и портокалите съдържат
И грейпфрутът, и портокалите съдържат
високи нива на витамин С,
който укрепва кръвоносните съдове
и съединителните тъкани в устата.
Докато киселите храни могат да имат
Докато киселите храни могат да имат
отрицателен ефект върху зъбите, грейпфрут,
портокали и други цитрусови плодове
всъщност могат да се възползват от здравето
на устната кухина, когато се ядат умерено.
И грейпфрутът, и портокалите съдържат
И грейпфрутът, и портокалите съдържат
високи нива на витамин С, който укрепва
кръвоносните съдове и съединителните
тъкани в устата.
Той забавя прогресията на възпалението
на венците, което в противен случай би
могло да доведе до заболяване на венците.
А 2005 проучване установяват, че само
А 2005 проучване установяват, че само
след 2 седмици ежедневна консумация
на грейпфрут, участниците са подобрили
нивата си на витамин С и са намалили
кървящите венци.